Svenskar älskar båtar och båtliv. Det är få länder som har så många båtar per invånare som vårt land. Men svenska folket älskar också att fiska och sportfiske praktiseras året runt av sportfiskare i alla åldrar. Med fiskeintresse följer också båtintresse eftersom många tycker mycket om att fiska från båt.

Olika båtar för fiske

Det finns flera olika typer av båtar som är utmärkta för fiske. Vilken båt som är bäst beror helt på vilken typ av fiske som båten ska användas för. Innan du bestämmer dig för att investera i en båt är det alltså viktigt att fundera på vilken typ av båt som passar dig bäst.

Många föredrar att fiska från en klassisk roddbåt för att ro ut på sjön med matsäck och kaffe i termos för att fiska i lugn och ro. För att transportera en normalstor roddbåt eller mindre motorbåt behöver du en bil. Du kan enkelt hitta ett fordon som passar både syfte och plånbok hos Holmgrens Fritid som har bilar till salu men som också säljer husvagnar och husbilar. En roddbåt i plast eller aluminium är lätt att transportera, billig i underhåll och perfekt för fiske i insjöar, skärgård och kustnära fiske.

Båtar för trolling och vertikaljiggning

De som gillar trollingfiske föredrar vanligtvis en snabbare motorbåt istället för en roddbåt. Du kan faktiskt utöva trollingfiske från en roddbåt men då kallas det dragrodd. Styrpulpetbåten är en favorit eftersom det är en snabb och öppen motorbåt. För trollingfiske i en sjö bör båten vara runt fyra meter men vid kusten och stora insjöar bör båten vara runt sex meter.

Vertikaljiggning är en form av sportfiske som är något nyare och innebär att du sänker jiggen framför fisken istället för att kasta ut den. Du kommer att behöva ett bra ekolod samt en mindre motorbåt som är lätt att styra, gärna med elmotor eller fyrtaktsmotor. För den som är en seriös sportfiskare finns det båtar som tillverkats specifikt för olika typer av sportfiske och som passar perfekt för din typ av fiske.

Fiske och båtsemester

Det kan vara fördelaktigt för fiskeentusiaster som vill ut på sjön och fiska att investera i mindre motorbåtar som är enkla att transportera och där du kan skaffa en båttrailer till ett bra pris. Att kombinera en båtsemester med sportfiske gör semestern både rolig, intressant och spännande. Det är fantastiskt gott att kunna äta färsk nyfångad fisk framåt kvällen. Familjer med barn och ungdomar kommer att få uppleva hur storartad en båt- och fiskesemester i Sverige faktiskt kan vara.

Relativt nytt och spännande är att fiska från kanot eller kajak. Fördelen är att med kanot och kajak behöver du inte investera i en båttrailer när du vill ta båten med dig på semestern. Idag finns också hopfällbara kajaker som du enkelt kan transportera med i bilen eller husvagnen. Att fiska från kanot ger en speciell och härlig känsla när du glider tyst fram på sjön och bara njuter av naturen.

Divi