Det finns mängder med olika typer av båtar på marknaden och det kan vara riktigt knepigt att ta reda på vilken som passar en bäst. Vi vill naturligtvis att du ska komma ut på vattnet så fort som möjligt, samtidigt som vi vill att du ska bli så nöjd med ditt båtköp som det bara går. Av denna anledning har vi satt ihop en liten guide med vad du behöver fundera över för att hitta rätt båtmodell för dig. För att ta reda på vad som passar kan man dock behöva ställa sig själv ett flertal olika frågor.

Fråga 1: Vad vill du använda båten till? Kommer du att ha den som transport eller som badbåt tillsammans med familjen? Hur ofta planerar du att använda dig av båten?

Fråga 2: Fundera på om du verkligen vill äga en egen båt. En båt kräver inte bara mycket från din ekonomi, utan kommer även att ta väldigt mycket tid. Om du har många andra fritidsintressen är båtägandet kanske ingenting för dig. Fundera på att hyra båt istället. På hemsidan Båtägare kan du läsa mer om vad det innebär att äga en båt.

Fråga 3: Hur mycket tid är du villig att lägga på din båt? Valet av material har nämligen stor betydelse för hur mycket du kommer behöva fixa och trixa. Om du vill ha en så underhållsfri båt som möjligt är det bäst att välja en i plast eller aluminium. Väljer man däremot en båt som är tillverkad i trä måste man spendera både tid, kraft och pengar för att underhålla denna.

Fråga 4: Hur vill du att din båt ska drivas framåt? Vill du ta hjälp av vindkraft och skaffa en segelbåt eller vill du ha en motorbåt? Är det många barn i familjen kan segling bli lite långtråkigt, men dessa båtar är oftast mer rymliga. En motorbåt är dock mycket enklare att hantera och ger lite mer spänning och äventyr.

Divi