Kanot är ett karibiskt ord som betyder båt. Det är även ett samlingsnamn för smala, mindre vattenfarkoster som du driver framåt med hjälp av antingen paddel eller segel. Kanoten har inte endast ett ursprung utan man kan säga att den skapades på flera olika platser runt om i världen. Det enda som varierade mellan de olika kanoterna var vilket material de tillverkades av samt byggnadssättet.

Skulle man vara intresserad av att bygga en egen kanot är det möjligt. Det enda som behövs är material, en guide om man inte vet hur man ska gå till väga och eventuellt lite tillbehör. Tillbehöret går att hitta hos Buildor, till exempel flytväst.

Kanadensare och kajaker

Det finns som sagt flera olika varianter av kanoter. Kajaker och kanadensare är två av de vanligaste kanoterna i Europa. En kajak går att beskriva som en täckt kanot med en eller fler sittplatser. Kajakens ursprung är Kanada, Alaska, Sibirien och Grönland. Där användes den främst för fiske och jakt. Idag används den istället rekreation och friluftsliv, men även en del i tävlingar.

Kanadensaren utvecklades först av de nordamerikanska indierna. Båten introducerades först i Sverige på 1930-talet av Harry MacFie som var en pälsjägare. Han lärde sig konsten att bygga en kanadensare och tog med sig kunskapen till Sverige. Han började tillverka och sälja dukklädda kanoter. På slutet av 1940-talet började det dyka upp nya material, till exempel aluminium, som gjorde att båtarna blev billigare att tillverka. På 60-talet massproducerades kanadensare i glasfiber på grund av en hög efterfrågan.

Den största skillnaden mellan kajaker och kanadensare är hur man sitter i den. I en kajak sitter man i botten på båten, på en bestämd sittplats.

Divi