Funderar du på att köpa en båt? Så härligt! Det finns få saker som är lika fantastiska som att bege sig ut på vattnet och bara njuta av den fina naturen. Valet av båt är dock väldigt viktigt. Du måste välja en båt som du faktiskt kommer att ha nytta av och som kommer att leva upp till dina förväntningar.

Även den mest erfarna båtägaren kan ha svårt att veta vilken den perfekta båten kommer att vara. När du ska köpa en båt kommer du att ställas inför så många olika val och då kan det vara skönt att ha lite tips att luta sig mot. Det är en komplexare process än många tror. Ett bra sätt att få mer koll är att kontakta säljare eller andra båtägare, t.ex. vänner eller via båtforum på nätet.

Begagnad, ny eller bygga egen?

Nuförtiden är det otroligt vanligt att välja en begagnad båt framför en ny och den främsta orsaken till detta är priset. Du kan hitta riktigt bra och fina båtar som säljs i andrahand, med hög kvalitet och som håller länge. Du kan däremot också köpa grisen i säcken och oftast har du ingen garanti att luta dig emot, något som du får om du köper en ny. Känns alternativen inte tillräckliga? Vad sägs om att bygga en egen båt?

Att bygga en egen båt är naturligtvis en mycket knepig process och här gäller det att ha mycket kunskap. Hos Byggmax kan du hitta mängder med bra verktyg och material för ditt båtbygge och kan även få professionell rådgivning. Även om det är svårt så är det en fantastisk känsla att veta att båten du sitter i är tillverkad av dig själv.

Motorbåt eller segelbåt?

Står du i valet och kvalet om huruvida en segelbåt eller motorbåt kommer att passa dig bäst? en segelbåt inger oftast en mycket större känsla av frihet, men en motorbåt är mycket bekvämare att hantera, speciellt för nybörjaren. Att lära sig segla kan ta tid och vill du komma ut på vattnet så fort som möjligt så är det kanske inte det bästa alternativet. Motorbåten lämpar sig bäst för kortare båtturer, medan segelbåten ger möjlighet till långa sträckor.

Det finns många fördelar med båda alternativen, så här är det viktigt att du funderar över vad som kommer att passa dig bäst. Har du tid och möjlighet att lära dig segla? Kommer barnen att orka med långa segelturer på öppet vatten? Kommer du själv orka? Titta även på motorn. Visst kommer en motor som drivs med hjälp av diesel att vara dyrare i inköp, men här får du ett bättre andrahandsvärde än en motor som drivs med bensin. En bensinmotor är dock starkare.

Divi