Få människor är medvetna om att vattenskotrar går under kategorin “båt”, men sanningen är att det är precis vad vattenskotern är, även om utseendet skiljer sig mycket från de mer klassiska alternativen. En vattenskoter är en båt som har en kortare längd än 4 meter och som drivs framåt med hjälp av ett vattenjetaggregat och en förbränningsmotor. Det vanligaste är att en vattenskoter är utformad för en till två personer, men vattenskotrar för fler personer har tillverkats genom åren.

När man tittar på vattenskotrar brukar man säga att det finns två olika typer av modeller. Den ena kallas för en sittmaskin och den andra kallas för en ståmaskin. Sittmaskinen är den absolut vanligaste formen av vattenskoter. Precis som namnet beskriver så går den ut på att man sitter i samband med att man för den framåt. Sittmaskinen är betydligt mer stabil än ståmaskinen. Ståmaskinen, även kallad jetski, förekommer inte lika ofta i Sverige.

För att framföra jetskin så står man helt enkelt upp. Denna maskin förekommer främst i samband med olika typer av vattensportstävlingar. Väljer du att köpa en ståmaskin är det viktigt att vara medveten om att det inte är så många försäkringsbolag som försäkrar dessa.

Divi