När du är ute på sjön gäller det inte bara att du har sjövett utan också att både du och andra båtägare känner sig säkra. Din båt måste vara utrustad med olika detaljer och funktioner som gör att du slipper hamna i sjönöd. Dagens båtar är betydligt mer omfattande säkerhetsmässigt än de gamla modellerna, men i vissa fall kan systemet också vara mer sårbart med tanke på elektronik och digitala system som styrs via dator.

Om du är osäker på vad som bör finnas i båten kan du vända dig till Sjöpolisen som sammanställt en lista på oumbärliga saker som ska finnas i en båt.

  • Första Hjälpen-låda
  • Tändstickor
  • Förband
  • Ficklampa
  • Dricksvatten och proviant
  • Extrakläder
  • Sjökort, GPS, passare samt magnetkompass eftersom GPS:en kan slås av
  • Flytvästar, gärna också en extra uppsättning än dem ni har på er

Detta och mer därtill gäller när du är ute på sjön och det är således en rad säkerhetsaspekter som ska checkas av innan du startar motorn eller segelturen.

IT-säkerheten på sjön

Eftersom vi lever i ett uppkopplat samhälle, oavsett om vi befinner oss på havet eller på land, är det givetvis viktigt med fungerande IT-Säkerhet när vi använder våra enheter. Även olika system som inbegriper båtar – såsom IT-säkerheten inom sjöfarten – har utvecklats markant de senare åren. Därmed sagt är det inte en självklarhet att det digitala fungerar i alla sammanhang. Håll reda på olika register och framför allt – ha alltid god uppsikt ute på vattnen eftersom det har förekommit hackerattacker på stora fartyg som sedan visat sig köra fel. Detta kan som du själv förstår, få förödande konsekvenser för en mindre båt.

Visa hänsyn och håll farten

Många faller offer för alkohol och grupptryck när man är ett gäng ute på sjön. Kanske har man åkt till någon närliggande båtkrog i skärgården med kompisarna eller så är det midsommar i skärgården! Men den som kör (och helst de andra också) bör avstå från alkoholhaltiga drycker ute på sjön. Då är det bättre att övernatta i båten och lägga till vid en hamn eller en ö, alternativt ta in på ett hotell i skärgården medan man nyktrar till. Höga böter är att vänta om du kör båt påverkad!

Väderleksrapporten är din bästa vän

Att ge sig ut på sjön i hårt väder kan förvandla en trevlig utflykt till rena helvetet. Om din båt dessutom inte är gjord för storm ska du undvika att ge dig ut och köra med den såtillvida du inte är en inbiten seglare som brukar segla Gotland Runt, det vill säga. Lyssna alltid på väderleksrapporterna och förbered dig väl eftersom vädret faktiskt helt plötsligt kan slå om – inte minst i Skandinavien. Ta med dig mössa och vantar samt vind- och regntäta kläder ifall du ändå måste upp och klättra i masten.

Divi