Begreppet motorbåt kan användas till många olika typer av båtar. Man kan t.ex. säga att en roddbåt är en motorbåt eller att en stor lyxbåt på 150 meter är en motorbåt. Det är rätt intressant hur stort spann som begreppet inkluderar, speciellt om man tittar på hur det ser ut i många andra båtkategorier. Den absolut första motorbåten som skapades sattes i sjön redan på 1800-talet. Båten som skapades då såg såklart inte ut som motorbåtarna gör idag, men det som de hade gemensamt var just hur de drevs fram.

Tittar man på de motorbåtar som vi har i Sverige idag är det ytterst sällan som de stora lyxyachterna är inkluderade i begreppet, av den enkla anledning att vi inte har så många av den typen av båtar här. Dock kan det fortfarande förekomma väldigt stora motorbåtar, naturligtvis. Den mest vanliga form av motorbåt som ägs i Sverige är dock modellen Albin 25. Under 70-talet så var det just denna modell som till och med satte försäljningsrekordet. Än idag så syns båten väldigt flitigt till. Även om modellen har uppdaterats och man satsar på nyare alternativ så är storleksklassen fortfarande den mest populära.

Att äga en motorbåt i Sverige är relativt vanligt. Många väljer att satsa på lite mindre alternativ till motorbåt och det finns flera orsaker till varför. För det första så är mindre båtar vanligtvis billigare och de är dessutom enklare att hantera. På marknaden idag finns det mängder med olika typer av motorbåtar att välja mellan, t.ex. daycruisers och hardtopbåtar. Det finns med andra ord alla förutsättningar i världen för att du ska kunna hitta dig en båt som passar och dessutom göra en riktigt bra affär.

Divi