Att köpa en båt är naturligtvis en väldigt stor händelse, åtminstone för de allra flesta människor. Båtar är dyra i inköp och kräver också en hel del underhållning, vilket betyder att det är bra att ha en del kunskaper innan man gör sitt första köp. Det finns många olika båtförsäljare och sajter som man kan använda sig av för att hitta den rätta båten, men vad ska man egentligen tänka på när man ska köpa båt? Vad är viktigast att prioritera och vilka tidigare kunskaper krävs?

Även om själva båtinköpet är en relativt dyr historia så behöver inte driften för båten vara lika kostsam. Hur mycket du kommer behöva betala för att äga båten är väldigt varierande och beror på vilken typ av båt det är som du har köpt. Vilken typ av service du vill ha är också avgörande för hur pass påverkad din ekonomi kommer att bli och detsamma gäller för valet av försäkring.

Att tänka på

Det finns flera saker som kan vara bra att tänka på innan du skaffar dig din båt. Här nedan kan du läsa om ett flertal olika punkter värda att ägna en och en annan tanke på.

  • Vad ska du använda din båt till? Ska du använda den för att köra fram och tillbaka till landstället eller är båten till för långa semesterfärder där ni spenderar mycket tid till havs? Ska man kunna sova ombord på båten eller räcker det med att ha någonstans att sitta?
  • Små båtar är billigare i inköp och kan därmed anses mer praktiska, men att köpa en för liten båt är inte alltid till din fördel. För det första kommer en liten båt att gunga mycket mer än en större och det är inte heller ovanligt att vatten stänker över kanten. En större båt kommer således få dig och dina passagerare att känna sig tryggare.
  • Innan du kliver upp på båten kan det vara bra att skaffa sig kunskap och information. Se därför till att ta en navigationskurs eller annan kurs som kan få dig att känna dig säkrare.
  • Fundera över om du vill ha en ny eller en begagnad båt. Med en ny båt får du en garanti som kan komma väl till hands, men en ny båt kan också medföra väldigt mycket extrakostnader. Det är inte ovanligt att en ny båt kommer utan väldigt mycket tillbehör som du sedan kommer behöva köpa in själv. En begagnad båt har oftast redan alla tillbehör som du kan behöva.
  • Vart ska du ställa din båt? Finns det många bra båtplatser tillgängliga i ditt område eller kommer du behöva åka en bit? Hur är det under vintrarna? Hör dig för med byggföreningar, båtklubbar eller marinor för att se vilken tillgänglighet som finns.
Divi