Många svenskar drömmer om att äga en egen båt och bege sig ut på öppet vatten. Både motorbåtar och segelbåtar är mycket populära och sanningen är att båtlivet blivit så eftertraktat att till och med klassiska roddbåtar är ett alternativ. Att äga en egen båt är en fantastisk känsla och vetskapen om att du kan bege dig iväg när helst du önskar, inger en känsla av stor frihet. Frågan är bara, hur ska du ha råd med båten?

En båt är för många en stor investering som kräver ett ordentligt sparande. Hur mycket båten kostar beror naturligtvis på vilken typ av båt det är som man vill ha, samt hur gammal båten är. Vissa väljer att köpa en äldre båt för att rusta upp den själv, precis som du kan göra hos worksystem.se när det kommer till bilar och bilinredning. Andra vill ha en helt toppmodern och ny båt.

Finansiera båten med ett lån

Det vanligast är att man väljer att finansiera båten med hjälp av ett lån. Idag finns det ett flertal olika låneformer att välja mellan, men det vanligaste är privatlån eller båtlån.

Privatlån – Ett privatlån är ett lån utan säkerhet och som du kan ansöka om utan UC om du så önskar. Många aktörer erbjuder även privatlån, trots tidigare betalningsanmärkningar. Fördelen med låneformen är att du kan använda pengarna till precis vad som helst och om du har en god kreditvärdighet kan du i många fall få riktigt bra ränta och lånevillkor.

Båtlån – Väljer du att ta ett båtlån får du ett lån som är specifikt framtaget för att köpa en båt. Till skillnad från privatlånet behöver du dock se till att ha en kontantinsats, eftersom du inte kan låna det fullständiga beloppet. I samband med båtlånet är det båten som kommer att stå som säkerhet. Vissa kan känna en oro för detta, men sanningen är att säkerheten faktiskt gör så att du får bättre ränta. Om banken vet att det finns en trygghet bakom lånet, känner de sig säkrare med dig som låntagare.

OBS! Du bör alltid se till att jämföra lån innan du väljer, oavsett om du vill finansiera din båt med ett båtlån eller privatlån.

Divi