Allt fler människor börjar att intressera sig för båtlivet och allt som det medför, men trots det är det också många som ändå inte vill äga en egen båt. Orsaken till detta är att det helt enkelt kräver en hel del pyssel. Att köpa en båt och bara låta den stå, för att ta fram den på sommaren, kommer snabbt att leda till att din båt går sönder och du förlorar alla pengar som du har lagt in. Nuförtiden är det också så att båtlivet har fått stark konkurrens från många andra typer av fritidsintressen som finns tillgängliga. Man kan t.ex. ha möjlighet att spendera hela dagar på vattnet, utan att behöva bry sig om kringkostnader, logistik eller någon form av underhåll.

Hur jobbigt är det egentligen att äga en båt? Svaret på den frågan är att det faktiskt är ganska jobbigt och helt enkelt väldigt bökigt och dyrt. Du behöver se till att sköta om din båt året runt och spendera mycket tid på den för att den ska hålla sig fräsch och fin. Båtlivet har verkligen förändrats väldigt mycket de senaste åren. Människor vill ta del av den upplevelse som en båt ger, men vill slippa allt det pyssliga. Man kan helt enkelt säga att människors kärlek till båtar och havet är lika stor som förr, om inte större, men kärleken har på ett eller annat sätt bytt skepnad.

Andra alternativ än att äga

Att bege sig ut på öppet hav är något som väldigt många drömmer om och man vill gärna ha möjlighet att göra det mer än en gång per sommar. Istället för att äga en egen båt är det många som väljer att hyra båt under en viss period, eller helt enkelt vara betalande besättning. Betalande besättning betyder att du betalar för att få följa med på någon annans båt. Du har möjlighet att ta del av allt det goda med båtlivet, men slipper de jobbiga och tidskrävande delarna. Däremot så betyder det inte att du bara kommer bli sittandes på båten. Du kan mer än gärna hugga i och delta i allt arbete som sker ombord.

Om den nya tidens båtliv är här för att stanna eller inte är ännu svårt att säga, men det är tydligt att trenderna börjat att förändras. Även om det kan vara jobbigt att äga en egen båt så kommer det naturligtvis också med många fördelar. Det gäller att hitta den upplevelse och det båtliv som passar just dig.

Divi