Oavsett vilken typ av fordon det är som man köper är det viktigt att man gör en noggrann kontroll innan man betalar för det. Detsamma gäller naturligtvis även för båtar. Innan du väljer att sträcka över sedlarna behöver du alltså se till att du har koll på att allt är helt och fungerar som det ska. Du behöver alltså se till att gå igenom hela båten väldigt noga och det bästa är om du även kan konsultera en besiktningsman med medlemskap i BBR. BBR är en förkortning på Båtbesiktningsmännens Riksförbund. Detta är extra viktigt om du väljer att köpa din båt av en privatperson istället för en båthandlare. Hos en båthandlare brukar eventuella fel och brister redan vara dokumenterade, men en kontroll bör ändå inte bortses.

Att kontrollera båten är inte alltid det lättaste, speciellt om man inte gjort det förut. Se till att du tar dig en titt på hur båtens motor ser ut och säkerställ också att den inte är större än vad som anses vara godkänt för just din båt. Om det finns möjlighet så ska du naturligtvis även provköra båten.

  • Se till att du tittar igenom elsystem, bränslesystem och installationer i båten. Det bör inte finnas några stora skador som kan ha uppstått efter att båten har stött i grund. Oavsett om du köper från en privatperson eller handlare så ska du be om att få titta på servicedokument och servicebok.
  • Det är förbjudet enligt lag att släppa ut toalettavfall i vattnet. Om din båt har en toalett måste du alltså se till att du har möjlighet att tömma den från däcket.
  • Om du funderar på att köpa en båt som är nyare än 1998 så måste du säkerställa att båten är CE-märkt. Om en båt är CE-märkt så kan du känna dig mer trygg, eftersom detta visar att båten är både kontrollerad och säker att använda sig av. Om du väljer en båt som inte är CE-märkt behöver du vara införstådd med att andrahandsvärdet inte alltid kan garanteras och att den dessutom kan vara mycket svår att sälja.
  • Innan du betalar för båten måste du säkerställa att det verkligen är säljaren i fråga som står som ägare. Genom att göra detta kan du känna dig tryggare med att båten inte är stulen. Det enklaste sättet att kontrollera detta är genom att kontakta Larmtjänst och använda dig av de tjänster som erbjuds.
Divi