Vi lever i ett nordligt klimat med kalla vintrar, vilket innebär att båten kan bli utsatt för snö, regn, is och hårda vindar. Därför finns det många fördelar med att skapa en trygg förvaring för båten under tak istället för att låta den ligga i vattnet under vinterhalvåret. Med ett bra båthus att förvara båten i behöver du inte lägga ner tid på tillsyn och minimerar även risken för stöld.

Hos Blinto hittar du auktioner för anläggnings- och entreprenadmaskiner som olika sorters grävmaskiner, lastmaskiner, traktorgrävare och minigrävare. Här finns ett stort och varierat utbud från bla Åkerman, Volvo, Caterpillar, John Deere, Komatsu och Bobcat. Du kan snabbt skapa ett konto och därefter börja buda i auktioner.

Sjöbod i sektioner

Barbro och Hasse byggde en fin sjöbod för endast 7000 kr genom att konstruera enkla sektioner på ett smart sätt. Tidigare stod en sjöbod på platsen som var nära på fallfärdig och som ingen hade använt på lång tid. Familjens badbrygga låg dock precis intill, därför bestämde sig Hasse att göra upp en ritning för en ny sjöbod. Denna stämde väl överens med utseende och mått på den gamla. Nu kunde Hasse ta till vara på fönster från ett gammalt rivningshus. På platsen fanns ingen elektricitet, samtidigt som bostadshuset låg 200 meter bort. Därför var det inte aktuellt för Hasse att bygga den nya boden direkt på plats. Han valde istället att bygga upp boden i sektioner. När han var klar monterade han ihop väggar och golv provisoriskt så att allt stämde bra ihop, och målade utsidan. Därefter byggdes väggfasta bänkar till. Han satte i fönster och målade tak och väggar vita. Barbro sydde kuddar och mjuka dynor till bänkarna. Här äter de nu lunch, fiskar och spelar spel.

Attefallshus som båthus

Som många känner till är det tillåtet att bygga Attefallshus som komplementbyggnad på tomten. Huset kan användas till bastu, garage, uthus, växthus eller båthus. Det positiva med Attefallshus är att det går att bygga huset utan att först ansöka om bygglov. Men det finns fortfarande ett antal regler man måste följa. Attefallshuset får högst vara 30 kvadratmeter stort och får inte vara högre än 4 meter. Detta gäller hus som avses att användas till komplementbostadshus. Om det istället rör sig om en komplementbyggnad som ett båthus är maxstorleken 25 kvadratmeter.

När du bygger Attefallshus behöver du följa boverkets byggregler som också kallas för BBR samt boverkets konstruktionsregler eller GKS. Reglerna varierar i förhållande till vad huset är avsett att användas till. Om det ska användas till permanentboende behöver det ha alla funktioner som man kan förvänta sig i en bostad och även vara tillgängligt för individer som har nedsatt orienterings- och rörelseförmåga.

Divi