Seglarintresset är på topp bland svenskarna och idag finns det många firmor som tjänar stora pengar på att renovera båtar. Om du själv har ett starkt båtintresse och vill starta upp en firma där du tar in och renoverar båtar finns det idag goda möjligheter att gå med vinst. Med gamla hantverkstraditioner och strävan efter ett lågt klimatavtryck kan du locka en ny och återkommande kundkrets.

När du ska starta en ny båtrenoveringsfirma kan du behöva tänka på finansieringen. Hos krea.se får du snabbt förslag på olika företagslån och fakturaköp. Du kan få företagslån på högst 4 miljoner kronor, icke-bindande och kostnadsfritt. Här har du möjlighet att göra allt på egen hand online, eller motta personlig rådgivning samt skräddarsydda lösningar.

Gamla hantverkstraditioner

Bröderna Ravanis har öppnat en verksamhet i en lada där de renoverar och bygger träbåtar med närapå bortglömda hantverkstraditioner. De väljer själva ut virket på rot och sågar upp det med sin gamla ramsåg som är över 70 år gammal. För ett århundrade sedan var båtbyggarna talrika och fanns i nästan varje svenskt fiskeläge. I Skåne hade varje by en egen båttyp som var särskilt anpassad för traktens väder och fiskebestånd. Nu finns bara några få kvar i Sverige. Den sista båtbyggaren försvann på 1980-talet från fiskesamhället Mölle som ligger på Kullaberg. Men en bit därifrån bor bröderna Mathias och Martin Ravanis som renoverar gamla träbåtar så att de återigen når originalskick. Nu driver de “Nyhamns Såg och Båtbyggeri” där de under åren har renoverat fler än 100 segelbåtar, bruksbåtar, snipor och flera andra sorters klassiska träbåtar.

Klimatkontrollera båtsnickeriet

För den som renoverar båtar är det bäst att undvika moderna metoder som använder mycket limning då detta förstör båtarna på sikt och ger stora kostnader. Det kan också vara bra att klimatkontrollera snickeriet så att det går att ställa in fuktighet och temperatur baserat på båtens behov. När en gammal seglarbåt renoveras är det många delar som behöver bytas ut när de blivit slitna, som överbyggnader, förstäv, reling, däck, sittbrunnar och botten. Med ytrenovering, utbyte av delar och reparation blir båten som ny.

För att utöka tjänsterna som ditt företag erbjuder kan du också bygga båtar baserat på kundernas beställningar. Här kan kravell- och klinkbyggda båtar ingå. Många båtar behöver också kontinuerligt underhåll, vilket du kan erbjuda genom serviceavtal. Trygg vinterförvaring är efterfrågat bland båtägare som gärna vill att deras renoverade båtar ska förvaras på ett sätt som bibehåller deras kvalitet och säkerhet.

Divi